No niin, vihdoin taas #suuntanaomavaraisuus postausten parissa! Kesä ja vauva laittoivat osallistumisen tauolle ja tätäkin tekstiä on kirjoiteltu lähinnä iltaisin puhelimella nukkuva vauva sylissä. Toivottavasti jonkinlainen punainen lanka löytyy, vaikka elämäntilanne juuri nyt onkin sitä että kaikki jää koko ajan kesken ja puolet päivistä menee miettiessä että mitä ihmettä olikaan tekemässä.
Suuntana omavaraisuus on siis postaussarja, jossa kukin omalla tavallaan omavaraisemoaa elämää tavoittelevat kirjoittajat eri puolilta Suomea kirjoittavat yhteisestä aiheesta kerran kuussa. Sarjaa luotsaavat Satu Tsajut-blogista ja Heikki Korkealasta. Tämän kuun yhteisenä aiheena ovat elämänmuutokset ja niiden vaikutukset omavaraisteluun. Odotan innolla että pääsen lukemaan kanssabloggaajien tekstejä, niin monia erilaisia elämäntilanteita ja näkökulmia tähän porukkaan mahtuu! Linkit muiden teksteihin postauksen lopussa.
Mutta ihan ensin mennään meidän perheen kuulumisiin, koska:
OLEMME VIHDOIN MUUTTANEET MAATILALLE!
Kyllä tätä odotettiinkin, ensin sellaisena hamassa tulevaisuudessa siintävänä seikkana ja lopulta jo melko epätoivoisena. Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ystävien ja perheen avustuksella kuitenkin kannettiin tavarat uuteen kotiin, ja edelleen puretaan muuttolaatikoita ja etsitään asioille paikkaa. Pari ekaa viikkoa kului vielä pakkaillen edellisen sukupolven tavaroita omien tieltä ja edelleen kellari, vinttikomerot ja työhuone ovat heidän tavaroiden valtaamat. Mutta pikkuhiljaa, kunhan viljelykausi tästä helpottaa ja talvi tulee, aletaan viimeisiäkin nurkkia käydä läpi. Kahden viikon päästä meillä vietetään nuorimmaisen ristiäisiä, joten siihen mennessä pitäisi muut tilat saada kuosiin ja talo siistiksi.
Vuoden alussa listasin asioita, joita toivoin meidän saavan aikaan tänä ensimmäisenä vuonna maalla. No, onneksi kirjoitin loppuun jotain sen kaltaista että kesällä sitten nähdään mitä ehditään toteuttaa, riippuen muuttopäivästä, maatilan kiireistä ja siitä millainen tyyppi vauva on. No lopputulema tämän kesän osalta taitaa olla että ei ehditty mitään 😂. Muutettiin tosiaan loppukesästä (neljä päivää ennen kuin puolison palkkatyöt alkoi), puoliso teki suuren osan kesää noin 10-12 tuntisia töitä tilalla ja vauva on osoittautunut malliksi ”nukkuu hyvin öisin, päivisin lähinnä sylissä”. Rima kaikkien suurien suunnitelmien osalta on siis hukattu ja yritetään saada arki pyörimään.
Tälle syksyllä tavoitteita on kuitenkin muutama. Hiekkalaatikon rakentaminen varsinkin kahden keskimmäisen touhuja varten olisi tärkeä juttu. Sitä ennen pitäisi kaataa pari puuta. Muutenkin pihan raivaaminen on suunnitteilla, reuna-alueet ovat puskittuneet ja aika monen rakennuksenkin seinustalla kasvaa vaahteran taimia. Talvella tehdään vessaremppaa, ainakin yhteen mutta ehkä kahteen vessaan, mutta remonttisuunnitelmista kirjoittelen erikseen toisella kertaa.
Suunnitelmia pitäisi tehdä – onneksi siivoillessa tuli vastaan talon alkuperäiset pihasuunnitelmat vuodelta 1959 ja mikä parasta, olen suunnitellut marja- ja hedelmätarhaa (ja lisäksi kasvimaata) juuri sinne, missä se alunperinkin on sijainnut! Tällä hetkellä tuo alue on siis peltona.
Puolisolle yritin ehdottaa syksyn hommaksi kanalan ja kasvihuoneen perustusten kaivamista, mihin hän totesi erittäin innostuneesti että ai, oletko oppinut ajamaan kaivuria. Tosin ehkäpä ihan ensin pitää tehdä kummallekin rakennelmalle piirustukset ja selvittää, mitä lupia ne tarvitsevat.
Säilömiset näyttävät tältä syksyltä melkein nollaa, aika ei vain ole riittänyt metsään tai edes kurkun säilöntäliemien keittelyyn. Leivän leipomisen pariin kuitenkin heti, kun saadaan isommat siivoilut ja juhlat alta pois ja arki pyörimään.
Niin ja hei, yksi tavoite oli selvittää maakellarin kuntoa! Jos nyt ensin saataisiin kaivettua rakennus pusikon keskeltä esiin ja sitten kurkattua sisäänkin, niin saataisiin tehtyä hiukan suunnitelmia.
YHTEINEN AIHE ELI ELÄMÄNMUUTOKSET
Puolison kanssa lähestymme molemmat neljää kymppiä. Meillä on neljä lasta, iältään kahdesta kuukaudesta kahdeksaan vuoteen. Meillä on juuri käyty läpi ja ollaan käymässä isoja muutoksia – muutto tänne maalle, nuorimman lapsen syntymä, pikkuhiljaa maatilan puikkoihin astuminen, uusien ammattien pohdinta ja opiskelut aikuisiällä jne. Nämä ovat kaikki kuitenkin positiivisia muutoksia, sellaisia joita kohti mennään innolla ja odottaen, haaveita toteuttaen. Toki kaikki muutokset tarvitsevat aikaa ja keskustelua ja sopeutumista onnistuakseen, mutta ehkäpä puhutaan enemmän toisenlaista elämänmuutoksista, kun mietitään niihin varautumista.
Vanhuus ei ole edessä ihan nurkan takana, mutta siitäkin on alustavasti puhuttu ja mietitty. Halutaan pitää lapsiin puheyhteydet auki niin, ettei sitten joskus tarvitse arvuutella että haluaako joku heistä jatkaa tilaa. Tehdään suunnitelmat ja mahdolliset hankinnat vanhuuden asumisen suhteen hyvissä ajoin. Yritetään ottaa oppia meitä edeltävän sukupolven kokemuksista, sillä heillä eläkeikä ja ikääntymiseen liittyvät muutokset ovat käsillä juuri nyt.
Ajankohtaisempaa meillä on kuitenkin muunlaisiin muutoksiin varautuminen.
Kodissamme on kolme kerrosta; kaksi varsinaista asuinkerrosta ja kellari. Käytännössä kaikki muu elämisen kannalta oleellinen löytyy keskikerroksesta paitsi pannuhuone kellarista. Toisin sanoen siis vaikkapa jalka paketissa pystyisi elämään melko mukavasti, kunhan se toinen huolehtisi lämmityksestä (tällä hetkellä kaikkien makuuhuoneet ovat yläkerrassa, mutta keskikerroksessakin on työhuoneena toimiva makuuhuone – jos asutaan tässä vielä vanhoinakin, niin ainakin yläkerta voidaan ottaa pois sellaisesta aktiivikäytöstä). Ajattelen että ohimenevistä tilanteista selvitään aina, mutta jos sattuisi vaikkapa jokin loppuelämään vaikuttava onnettomuus, montaa asiaa pitäisi harkita uudelleen. Toisaalta lähipiirini osoittaa, että sitä voi vaikkapa neliraajahalvaantuneena jatkaa maanviljelijänä ja rakentaa esimerkiksi yhden hirsisaunan,
Meillä ei toistaiseksi ole mitään eläimiä eikä valtavaa määrää niitä ole tarkoituskaan hankkia. Haaveiden kanat ovat minun projektini, mutta varmasti myös puoliso tarvittaessa hoitaisi vähintään ruokinnan ja muut välttämättömyydet. Ystävistä löytyy ihmisiä, joilla on eläimistä enemmänkin kokemusta, eivätkä he edes asu kovin kaukana – konsultaatioapua mahdollisissa ongelmatilanteissa olisi lähettyvillä.
Mitenpä sitten varautuminen jos jonkinlaiseen maatilalla mahdollisesti sattuvaan asiaan? Meillä on tiettyjä sertifikaatteja, jotka vaativat mm. vuosittaisia riskinarvioita niin tapaturmien, tulipalojen kuin vaikkapa vaarallisten aineiden säilytyksen suhteen. Toisin sanoen alkusammutuskalustoa, ensiapupakkauksia ja ohjeita miten toimia hätätilanteessa löytyy paikoista, joissa niitä on katsottu todennäköisimmin tarvittavan. Sekä minulla että puolisolla on vähintään hätäensiapukoulutus käytynä – ja opiskelujen myötä mm. koulutus, jossa luvattiin että sen suoritettuaan voi itseään kutsua suojainmestariksi. Käytännön työssä ja sen turvallisuudessa on varmasti kuitenkin paljon parannettavaa, ja tulevaisuudessa pyritäänkin tekemään työkäytänteistä paitsi tehokkaampia, myös turvallisempia.
Muuttuva maailma tuo myös vastaan asioita, joihin olisi hyvä varautua. Saattaa kuulostaa liioitellulta, mutta koska asumme saaristossa, olen tarkistanut mm. kartat, joista näkee, mitkä alueet tilallamme jäävät veden alle meren pinnan nousun myötä. Muuttuvaan ilmastoon ja mahdollisiin hätätilanteisiin täytyy varautua, vähintään sillä että puut eivät pääse kaatumaan talon päälle myrskyissä tai että kotoa löytyy muutamaksi päiväksi ruokaa ja vettä, mikäli jostain syystä ei päästä kaupunkiin ostoksille. Ylipäätään omavaraistelu on minun vastaukseni epävarmemmaksi muuttuvaan maailmaan. Kaikenlaiseen muuhunkin katastrofiin varautumista on tullut mietittyä – mutta ei ehkä mennä nyt niihin zombie-apokalypseihin.
Muiden tekstit:
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/syyskuu2023/
Kakskulma https://kakskulma.com/talo-myota-ja-vastoinkaymisiin/
Kasvuvyöhyke 2
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2023/08/suunnitelmia.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2023/09/ikaantyvan-puutarhanhoitajan-vinkit.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/09/suuntana-omavaraisuus-syyskuu-2023.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-9/
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/surkeiden-sattumusten-sarjat
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/09/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-9.
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/09/unelmana-omavaraisempi-elama.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/09/04/syyskuu-23-uhkat/
Elokuu
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2023/
Kakskulma https://kakskulma.com/mita-haluaisin-osata-ja-kesan-raksakuulumiset
Krutbacken https://www.krutbacken.fi/ankat-ja-kanat-suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023/
Kasvuvyöhyke 2
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/07/kotitarpeilun-suuret-ilot.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-8/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-8.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/07/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023.html
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelo-asioita-kalastuksesta-ja-elukoista
Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/08/kotitarvekalastus-koko-perheen-yhteinen.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023.html
Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-kotitarve-elaimet/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2023/08/unelmana-omavaraisempi-elama-mita.html
Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/oman-sadon-sailonta-ja-sadeveden-keruuta-vihdoinkin-suuntana-omavaraisuus/
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/08/07/elokuu-23-evasta-koko-talven-varalle/
4 Responses
Tuli mieleen tuosta kanalasta ja kasvihuoneesta, että permakulttuuriporukoissa niiden yhdistämistä pidetään ilmeisesti hyvänä ideana (kanat lämmittää tilaa talvella tai jotain). En asiaan sen enempää ole perehtynyt, mutta ehkä tutustumisen arvoinen homma, jos molempia haikailee! Teillähän näyttää olevan kovasti suunnitelmia, odotan mielenkiinnolla tulevia remppajuttujanne – tsemppiä suunnitteluun!
Tämmöiseen olen myös törmännyt! Toistaiseksi harkinnassakin, tosiaan kasvihuoneen puolella voisi olla kanoille hyvä paikka talviulkoiluun. Mutta katsotaan mihin päädytään sitten kun sen aika on. Ja kiva kuulla että remppajutut kuulostaa, niitä odotan itsekin kovasti!
Kasvihuoneen kanssa kannattaa oikeasti miettiä tarkkaan. Tuolla netin ryhmissä olen nähnyt versioita joissa on puukamina, kylpyamme ja viinirypäleitä, varsinainen koti eeden 😀
Hedelmätarhan suunnittelu on todella ihanaa hommaa. Kiva kuulla mihin ratkaisuihin päädyt.
Joo itse olen kanssa melkoisiin paratiiseihin törmännyt kasvihuoneiden parissa! Ainakin tällä hetkellä enemmän kiinnostaa mitä siellä voi kasvattaa kuin se siellä kasvihuoneessa hengailu muuten, mutta mistäs sitä tietää vaikka alkaisikin kylpyammeet kiinnostaa!
Hedelmätarhat on kyllä ihania, runsaudenpula toki kaikesta mitä olisi tarjolla…