PROJEKTIA TOISEN PERÄÄN EIKÄ MITÄÄN VALMISTA

Lähikuvassa kukkivia syreenejä

Kesäkuu ja jälleen aika Suuntana omavaraisuus -sarjan kirjoituksille. Saattaa olla että kevät on vähän vienyt mennessään, toukokuun teksti jäi väliin ja tätäkin naputtelen viimeisenä iltana ennen julkaisu, hups. Suuntana omavaraisuus on siis yhteiskirjoitussarja, jossa bloggaajat eri puolella Suomea kirjoittavat omista askeleistaan omavaraisempaa elämää kohti. Kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkealan Heikki. Muiden kirjoittajien teksteihin linkit lopussa! 

SATA PROJEKTIA JA KAIKKI KESKEN

Tämän kuukauden aiheena on erilaiset rakennusprojektit. Kuvittelin kirjoittavani kattavan selostuksen kasvihuoneprojektista, mutta köhköh saattaa olla että se on edelleen pahasti vaiheessa. Tai siis rakentamista ei ole edes aloitettu. Ylipäätään kaikenlaisten massiivisten suunnitelmien ja projektien tila tällä hetkellä on kesken. On mansikkalavoja (melkein aloitettu) aitoja (hyviä suunnitelmia), hiekkalaatikkoa (hiekat puuttuu), leikkimökin perustuksia (kaivurityöt tehty), puiden istuttamista (kolmelle päätetty paikat), hyötytarhan rakentamista (siirretty syksyyn) ja ties mitä. Hoen itselleni että ei tässä ole kiire, loppuelämän puutarhaa tässä rakennetaan mutta silti ärsyttää. Yritän olla tekemättä liian tiukkoja suunnitelmia loppukesällekään (maatila ja neljä lasta vie aikaa aika tehokkaasti), vaan ennemminkin tuulettaa riemukkaasti jokaiselle asialle joka jollain lailla etenee. Paitsi että olisi oikeasti lista (ei toteutusjärjestyksessä) nyt vaikka kesäkuulle.

  1. Hiekkalaatikkoon hiekka
  2. Mansikkalaatikot ja mansikat
  3. Persikka- ja päärynäpuut

Kaikki loput on plussaa. 

Kesän myötä on unohtunut niin leivän leipomiset, korjauspinot kuin muutkin sisäpuuhat. Tulevia satoja olen tarkkaillut: viinimarjoja tulee aika vähän, mustikkaa kohtuullisesti. Päärynä ja luumu taitavat tehdä ensimmäiset satonsa, vanhoissa kirsikkapuissa on hurjasti raakileita. Metsävadelmat ja puolukat kukkivat hurjasti.Raparperiä on syöty ja syödään kovasti vielä tulevat viikot.Villivihanneksia piti opetella tunnistamaan mutta taitaa jäädä johonkin tulevaan kesään… Sellaista tämä elämä on, pikkuhiljaa kohti unelmia ja tavoitteita. 

KASVILAVAT, TOISTAISEKSI AINOA VALMISTUNUT PROJEKTI

Koska toukokuussa tajusin että mun suuri hyötypuutarha ei millään valmistu tämän vuoden kylvöihin eikä kasvihuonekaan ehkä ihan silloin kun kuvittelin. Oli siis tehtävä pikaratkaisu, että päästiin kasvattamaan edes jotain tänä vuonna. 

Tässä on siis meidän tämän vuoden minipuutarha! Kaksi 2m x 1 m lavaa, joilla on korkeutta noin 30 cm. Rakentamiseen käytin enimmäkseen maakellarin vintiltä löytyneitä jämälautoja. Lavojen pohjalle heitin niin oksia kuin haravointijätettäkin. Multana lavoissa on enimmäkseen vanhan kasvihuoneen jämämultia, lisäksi ostin pari säkkiä pussimultaa päällimäiseksi kerrokseksi. Portin rakensin pihan reunamilta raivaamistani vaahteran rungoista. Vielä se on vähän kesken, ehkä lievän suunnitteluvirheen takia, koska tuonne portin päälle on tässä vaiheessa melko vaikea kiinnittää poikkipuita… Portin kummallekin puolelle on istutettu salkopapua. Näiden kahden lavan lisäksi tänä vuonna kasvatellaan satoa ruukuissa ja pellon pään pienellä hernemaalla (ja toki sitten maatilan tuotteita peltomittakaavassa). Odotan aika kovasti uusia perunoita, kesäkurpitsaa ja avomaankurkkuja. Kunhan kausi alkaa, tietää mitä loppukesän syö. 

MUIDEN TEKSTIT

Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/06/suuntanaomavaraisuus-6-2024.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/06/muistelua-mokilla.html/

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/06/kesakuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/06/etanaeste-siruetanoille-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-6/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/rakennusprojekteja

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape https://farmescape.fi/helppo-ja-halpa-kasvihuone/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/06/02/kesakuu-24-rakentaminen/

Lue myös:

Keitä me ollaan ja mitä puuhataan?

Aion palata kirjoittelun pariin, nyt kun me vihdoin aletaan lähestyä pitkäaikaista haavetta maallemuutosta. Tarkoituksena on kertoa meidän matkasta kohti merkityksellisempää ja omavaraisempaa arkea, perhe-elämästä maatilalla

Yksi vastaus

  1. Sellaistahan se elämä välillä on, että on suunnitelmia, vaiheisia, melkein valmiita ja vasta haaveina uinuvia samaan aikaan. Se on elämää!

    Voi miten komea tuo viljelylavojen välissä oleva portti on. Niin hieno!

    Ihanaa alkanutta kesää ja onnistuneita satoja sinne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *