Puutarhaunelmia ja -suunnitelmia uuteen kotiin

Nainen mekossa kastelukannu kädessä kumartunut kasvilavan ääreen.

Juuri tänään tämä kevätalvi tuntuu ihan mahdottoman pitkältä. Sen jälkeen on vielä varsinainen kevät ja vasta sitten kesä, jolloin me (jossain kohtaa) päästään vihdoin muuttamaan. Jännitettävää riittää ihan viime metreille saakka, kun vielä on epäselvää koska lasten papan vaarinpirtti valmistuu, kuinka tehokkaasti hänen muuttonsa onnistuu ja miten me päästään muuttamaan – ja koska tämä meidän kesävauva syntyy. Mutta kesällä, silloin tapahtuu ihan kaikki. 

Viimeiset pari vuotta olen selannut Pinterestiä ja puutarhakirjoja ja puutarhalehtiä ja kaikkea mahdollista ja miettinyt, millaisen pihan ja puutarhan sitten tulevaisuudessa haluan rakentaa. Sellainen huomio, että hyötypuutarhasta en tässä tekstissä kauheasti puhu, koska siitä aion kirjoittaa noin miljoona omaa postaustaan! Vanhan talon pihassa on tietysti jo pohja valmiina (enkä kyllä ikinä ole uuden talon pihasta haaveillutkaan), mutta tuolla meidän tulevassa kodissa suuri osa pihasta on melko peruskuntoista. Mahdollisuuksia on siis moneen, vaikka tietyt raamit on olemassa. 

Meidän vanhassa kodissa pääsin kokeilemaan ja toteuttamaan joitakin puutarhaideoita ja -unelmia, kaivelin kukkapenkkejä ja lykkäsin niihin kaikenlaista kasvamaan, rakensin kasvilaatikoita ensin huonoon paikkaan ja sitten hyvään. Rakennettiin terassi ja sen eteen kaivoin ison kukkapenkin, jonka reunustin matalalla kivimuurilla. Yritin perustaa nurmikkoa aivan liian kuivaan paikkaan (kun äiti sanoi että ei kannata, ei onnistu, mutta halusin silti kokeilla) ja taistelin vuohenputki-invaasiota vastaan. Jotain peruskokemusta puutarhanhoidosta on siis ehtinyt karttua. 

Se merkittävin ero vanhassa ja tulevassa kodissa on se, että me aina tiedettiin että tuo vanha koti oli väliaikainen koti. Me tiedettiin, ettei tulla jäämään siihen pysyvästi, kun taas seuraavan kodin on tarkoitus olla sellainen loppuelämän asuinsija. Se että seuraava koti on pysyvä koti, tarkoittaa sitä, että suunnitelmia tekee ihan eri tavalla: voi haaveilla asioista, joita ei toteuteta ihan heti, voi haaveilla asioista, joiden kasvattamiseen menee vuosia. Toisaalta on valmis uhraamaan rahaakin eri tavalla ja miettimään aika paljon suurisuuntaisempia hommia. 

Toisin sanoen sitä Pinterest-päissään haaveilee ihan kaikesta ja unohtaa hetkeksi realiteetit kokonaan. Sitä alkaa uskoa a) olevansa mestaripuutarhuri ja b) omaavansa loputtomiin aikaa ja c) olevansa upporikas tai ainakin huomattavasti nykyistä varakkaampii. Mutta olen myös sitä mieltä että haaveilu tekee hyvää ja mitä enemmän haaveilee ja unelmoi, sen paremmin alkaa jossain vaiheessa havaita niitä toistuvia kuvioita ja sitä, mitkä ehkä olisivat ne tärkeimmät ja oleellisimmat ajatukset. Tällaisen aloittelevan amatöörin on kuitenkin hiukan vaikea koota ne ihanat kukkakuvat, sadonkorjuut ja puutarhan rakenteet miksikään järkeväksi kokonaisuudeksi, suunnitelmasta puhumattakaan. Joten lähdetään liikkeelle jostakin tosi konkreettisesta – kuten puutarhan ja pihan toiminnoista! 

Kuten sanottu, piha on tällä hetkellä peruskuntoinen eikä siellä ole valmiina kovin montaa toimintoa. On pyykinkuivatus talon länsipäädyssä. Lasten leikkialueesta on muistona vanha, purkukuntoinen leikkimökki (ja vähän keskellä pihaa on tälläkin hetkellä meidän lasten trampoliini, joka on tarkoitus siirtää mahdollisimman huomaamattomaan paikkaan). Lisäksi on autojen alue, ja siinä ne toiminnot oikeastaan olivatkin! Oleskelualue lienee nykypihoilla yksi yleisimmistä tiloista, mutta sellaista tuolla ei oikeastaan ole (siksi kun ei kenelläkään ole kesäisin aikaa oleilla, mikä tietysti herättää kysymyksiä siitä, mihin oikein olemme ryhtymässä). Tilanne on siitä aika hyvä, että kaikki nykyiset toiminnot on melko helposti minne vain siirrettävissä, eli voidaan lähteä liikkeelle juuri niistä omista tarpeista. Tai no sitä autojen paikkaa en ryhdy siirtämään mihinkään, pikkuisen ehkä vain rajaamaan. Mutta käydään seuraavaksi läpi että mitä me tällä hetkellä ajatellaan pihaan kaipaavamme!

LEIKKIALUE

Meillä on kohta neljä lasta, joista vanhin täyttää kahdeksan. Se että heille löytyy kivaa ja turvallista tekemistä (= pysyvät poissa konepihan puolelta) pihasta, on aika korkealla meidän tarvelistalla. Leikkialue on varmasti myös se juttu, jota aletaan työstää muuton jälkeen ensimmäisenä. En halua vielä julkaista kauheasti kuvia tuosta tulevasta kodistamme, onhan se vielä muutaman kuukauden muiden koti. Mutta leikkialue tulee sijoittumaan suojaisaan kolkkaan pihassa, autotallin ja puuvajan väliin. Taustalle on tarkoitus rakentaa aita, ettei kukaan kesken leikkien vilahda konepihan puolelle. 

Leikkialueelle on tulossa leikkimökki (jonka rakentamista on jo aloitettu minun lapsuudenkodissani). Malliltaan se on melko perinteisen mummonmökin näkönen, ohje on tämä). Leikkimökille on katsottu tulevan kodin pihalta jo hyvä paikka, mitä nyt yksi koivu pitäisi kaataa tieltä – koivu kun ahdistelee muutenkin vieressä kasvavaa saarnea. Lapset ovat jo tilanneet leikkimökin eteen kukkalaatikot tai -ruukut ja ehkä joku pieni pihakahvipaikkakin pitäisi siihen edustalle saada. 

Leikkimökin taakse, mahdollisimman syrjäiseen paikkaan jäänee sopiva tasainen alusta trampoliinille – viime kesästä asti se on ollut suunnilleen keskellä pappalan pihaa, enkä nauti sen katselusta ihan niin paljoa. Hieman piilossa mutta lähellä kaikkea on sille loistava sijainti! 

Meidän kesällä neljä vuotta täyttävä Kaarle rakastaa  hiekkalaatikoita. Sellainen rakennetaan siis myös. Vanhassa kodissa meillä oli iso, itse rakennettu laatikko, jonka kannet taittuivat penkeiksi sivuille (ohje oli muistaakseni tämä. Jotakin samantyyppistä ehkä tälläkin kertaa! Hiekkalaatikko yritetään sijoittaa niin, että ihan suoraan sinne ei saataisi kaikkia lehtiä lähistön puista syksyisin. 

Keinut ovat neljäs lapsille tärkeä juttu. Ollaan katseltu viereistä autotallia sillä silmällä, että jonkinlainen keinuteline varmaankin rakennetaan niin, että sen toinen reuna tulee autotalliin kiinni. Lapset ovat sitä mieltä että jokaiselle pitäisi varata oma keinu, mutta epäilen että neljään rinnakkaiseen keinuun ei tila tässä paikassa riitä. Ehkä kiinnitellään lisää keinuja metsän puolelle, mutta leikkialueelle mahtuisi luultavasti kaksi. 

Vanhempien näkökulmasta oleellista on myös se, että jossain leikkialueen välittömässä läheisyydessä saisi olla mukava istuskelupaikka. Nämä kolme vanhinta pärjäävät leikeissä jo hienosti keskenään, mutta kesävauva kasvaa jossain kohtaa ja sitten koittaakin taas aika, kun leikit tarvitsevat enemmän valvontaa. Mukava tuoli johon istahtaa kirjan kanssa lukemaan lisää vanhemman viihtyvyyttä niissä tilanteissa!

OLESKELUALUE

Kuten sanottu, tällä hetkellä pihasta puuttuu kokonaan oleskelualue. Halutaan kunnollinen ruokailutila ja kesäkeittiö (johon siis tietysti grilli, puoliso haaveilee savustushommista ja minä pizzauunista), tilaa olla ja istuskella. Nykyinen pyykinkuivatuspaikan seutu talon länsipäädyssä olisi aika täydellinen tälle. Toki haaveilen myös talon tähän päätyyn rakennettavasta avokuistista, johon olisi käynti olohuoneesta. Vanhassa kodissa iso terassi ja sille suoraan vievä ovi oli yksi parhaista asioista mitä tehtiin, ja se lisäsi esimerkiksi ulkona syömistä ihan valtavasti. Mikään pieni projekti tällainen avokuisti ei olisi, varsinkin kun talo sijaitsee rinteessä ja toiselta reunalta terassi jäisi tosi korkealle. Mutta kun olen tätä asiaa nyt pari vuotta ajanut, alkaa puolisokin olla sitä mieltä että elämää ei ehkä ole ilman terassia/verantaa/avokuistia (mikä se sitten nimeltään olisikaan). Tämän hypoteettisen kuistin jatkeena voisi siis olla vaikkapa jonkinlainen kivetty alue ruokapöydälle ja niille kesäkeittiövermeille, toki kaikki pergolatkin ovat aika ihania ja ja… Tämä alue rajautuu aika kivasti pohjoispuoleltaan nousevaan rinteeseen ja vanhoihin tammiin ja lännestä metsään ja vanhaan maakellariin. Etualalle jää ei-kaikkein-kaunein oja ja tulevan keittiöpuutarhani alue noin pari metriä matalammalla. 

MAAKELLARI

Kuten edellä mainitsin, piha-alueen reunalla sijaitsee vanha maakellari. Se ei ole ollut ilmeisesti vuosiin käytössä eikä kukaan oikein tiedä, onko se käyttökelpoinen. Minä tietenkin haaveilen siitä että se saataisiin otettua käyttöön, eli ensimmäisiä hommia taitaa olla raivaus ja siivous ja sitten rakennuksen kunnon selvittely. Oman sadon säilöminen kellariin olisi kyllä ihan unelmajuttu. Lisäksi olen maalaillut mielessäni kuvaa siitä miten viereisessä kesäkeittiössä kokkaillaan milloin mitäkin herkkuja ja sitten haetaan kellarin puolelta viileätä raparperimehua tai mitä ihanuutta vaan! 

PYYKINKUIVATUS

Kuivaan pyykin käytännössä aina kesäisin ulkona. Nykyinen paikka ei ole sopiva, jos siihen aikoo rakentaa pihan oleellisimmat oleskelualueet, mutta en ole vielä keksinyt sopivaa paikkaa. Olisi kiva, että pyykinkuivatus olisi lähellä mutta vähän poissa silmistä. Sitten kun sopiva paikka löytyy, siihen voisi rakentaa kauniin puisen telineen, esimerkiksi tällaisen

AUTOJEN PAIKKA

Pihaan ajetaan talon itäpäädystä, ja talon koillispuolella on vanha rakennus, joka on muokattu kahden auton autotalliksi. Tämän rakennuksen toisessa päädyssä on varastotilaa, ja täytyy miettiä että olisiko siinä sopiva paikka esimerkiksi polkupyörien säilytykseen. 

Jatkossa on tarkoitus pitää kaikki mahdollinen ylimääräinen autoliikenne pihasta poissa (siitä pääsee ajamaan läpi) ihan lasten turvallisuuden kannalta, ehkä harkita porttiakin toiseen päätyyn pihatietä. Omat autot toki säilytetään jatkossa tallissa ja kyläilijöiden autoja mahtuu pihaan pari. Tällä hetkellä talossa on tapana ajaa autolla heti ulko-oven eteen ja siitä en pidä, eli jonkinlaista autojen alueen rajausta on tarkoitus toteuttaa, jotta talon sisäänkäynnin saisi pidettyä kauniina ja kutsuvana. 

HYÖTYTARHA, MARJAPENSAAT, HEDELMÄPUUT, KOMPOSTI

Näistä aion puhua myöhemmin kyllästymiseen saakka, mutta mainitaan ne tässäkin tekstissä koska ovat minulle yksi tärkeimmistä jutuista pihassa. Oikeastaan kaikki muut toiminnot pihassa sijoittuvat talon itä-, länsi- ja pohjoispuolille. Sen sijaan tämä hyötypuutarha osin jo sijoittuu ja tulee tulevaisuudessa sijoittumaan talon eteläpuolelle, jonne piha-alue laskee pari metriä muusta pihasta. Jonkin verran tällä alueella on jo hedelmäpuita ja marjapensaita ja lisäksi iso ala peltoa, johon aion tulevaisuudessa rakentaa hyötytarhani. Ehkä pikkuisen suunnittelen myös sitä kanalaa ja kasvihuonetta tälle alueelle. Tällä alueella sijaitsee myös tilan vanhin rakennus eli vanha hirsiaitta, johon varmaankin tulevaisuudessa yritetään raivata tila esimerkiksi pihakalusteiden ja puutarhatarvikkeiden talvisäilytystä varten. Puutarhajätteelle kompostit tehdään myös jonnekin tänne, mielellään vähän syrjäiseen reunaan mutta lähelle kaikkea. Keittiökompostorin paikkaa täytyy vielä harkita ja miettiä, jotta sitä olisi helppo käyttää talvellakin. 

HAAVEILUOSASTO: PIHASAUNA

Meillä on tosiaan pihaa varten myös se ultimaattinen haaveiluosasto eli ai että oma pihasauna olisi ihana! Oikeastaan ainoa paikka olisi nykyisen puuvajan tilalla – ja kun siis sanon puuvaja, en tarkoita sellaista omakotitaloalueen parin kuution pientä vajaa vaan isohkoa suulia. Tämä on niin haaveiluasteella (onko ikinä rahaa, onko oikeasti mahdollista) ettei ole asiaa kauheasti selvitetty. Polttopuiden säilytys voisi olla jossain kauempanakin, mutta en tiedä pystyisikö nykyisiä rakenteita hyötykäyttämään saunan suhteen vai pitäisikö koko vaja purkaa ja rakentaa sauna erikseen tilalle. Ehkä jonakin päivänä olemme viisaampia tämän suhteen! Pihasaunan yhteydessä toki olisi jonkinlainen vesiaihe kiva. Siis sellainen, mihin pääsee uimaan, koska vaikka miten saarella asutaan, on rantaan matkaa eikä se meri ole nautittava uimapaikka kovin suurta osaa vuodesta. 

JA LOPUKSI VIELÄ EKSTRAT

Niin, näiden edellämainittujen lisäksi maatilan alueelta löytyvät ne kaikki maanviljelyyn, koneisiin yms. liittyvät alueet. Onneksi ne ovat kuitenkin selvästi erillään tästä piha-alueesta – on lasten kanssa huomattavasti helpompaa, kun heillä ei itsekseen ole mitään asiaa konepihan puolelle. 

Toinen ekstra on sitten tietenkin heti pihan reunasta alkava metsä ja sen kalliot. Että vaikka pihaan rakennetaan lasten leikkialue, metsässähän he luultavasti suurimman osan ajastaan viettävät! Heti pihan vieressä on mahtavat kalliot, ja epäilen että lähivuosina metsään kohoaa toinen toistaan ihanampia majoja. Ja aina välillä kun tulee sellainen olo, että eihän tuossa pihassa, puutarhassa ja maatilassa ole tarpeeksi tekemistä, alkaa haaveilla pienistä rauhallisista istuskelupaikoista metsän siimeksessä, tai siitä että nakuttelisi sinne vähän pitkospuita (koska siis mikään ei ehkä ole ihanampaa kuin pitkospuita pitkin kävely) ja kaikenlaisista muista pikkuhommista… 

Olisi ihana kuulla millaisia puutarhasuunnitelmia tai -unelmia teillä lukijoilla on!

Lue myös:

Keitä me ollaan ja mitä puuhataan?

Aion palata kirjoittelun pariin, nyt kun me vihdoin aletaan lähestyä pitkäaikaista haavetta maallemuutosta. Tarkoituksena on kertoa meidän matkasta kohti merkityksellisempää ja omavaraisempaa arkea, perhe-elämästä maatilalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *